Verantwoord afvallen

Zo’n twee miljoen Nederlander doen jaarlijks een poging om af te vallen. Daarnaast zouden nog eens twee miljoen mensen om gezondheidsredenen iets aan hun overgewicht moeten doen. Slechts vijf tot tien procent van de lijnpogingen leidt tot een blijvend gezond gewicht.
 
Een berichtje op de coachingskalender:
“Vorige maand ben ik 15 kilo verloren.
Deze maand heb ik ze weer teruggevonden”.

Waarom is het volgen van een dieet vaak zo weinig succesvol?
– Wie snel gewicht wil verliezen en daarvoor een streng dieet volgt, komt bedrogen uit. De verloren kilo’s zitten er binnen een mum van tijd weer aan en vaak weegt men daarna nog zwaarder dan vóór het dieet.
– Een dieet wordt tijdelijk gevolgd met het doel om een streefgewicht te bereiken. Wanneer het gewicht bereikt is, vervalt men weer in de oude voedings- en leefgewoonte.
– Bij een dieet wordt vaak geen aandacht besteed aan lichaamsbeweging.
– Wie een streng dieet volgt, loopt ook het risico dat het lichaam voedingsstoffen te weinig binnenkrijgt waardoor men zich verzwakt voelt en eerder vatbaar wordt voor allerlei ziekten.
– Wie vaak een streng dieet heeft gevolgd, zal merken dat op den duur geen één dieet meer werkt. Deze mensen eten heel weinig, maar vallen niet af.
 
Verantwoord afslanken
Verantwoord afslanken is geen dieet. Het is een programma dat deelnemers individueel begeleidt in het verminderen van lichaamsgewicht en het aanleren van een andere voedings- en leefgewoonte. Lichaamsbeweging vormt een wezenlijk onderdeel van het programma.
Door het aanleren van een nieuwe levensstijl, zijn de resultaten ook blijvend. 
 
Individueel programma
De oorzaak van overgewicht verschilt per persoon. Een succesvolle aanpak van het overgewicht verschilt daarom ook per persoon. Eén methode geschikt voor iedereen bestaat niet.
 
Wat zijn zoal oorzaken van een overgewicht?
Neem je structureel meer calorieën in dan dat je verbruikt, dan wordt je dikker. Van minder eten en meer bewegen val je dus af. Maar voor steeds meer mensen werkt dat niet meer zo. Zij eten heel weinig en vallen toch niet meer af. Wat kan daarvan de oorzaak zijn?
– Het regulatiemechanisme in de hersenen dat vetmassa, hongergevoelens en energiegebruik regelt is verstoord.
– Onvoldoende functioneren van hormoonklieren als schildklier, alvleesklier en bijnieren kunnen leiden tot een ernstig overgewicht.
– Aanleg. Vaak zie je dat hele families te lijden hebben aan overgewicht.
– Medicijngebruik en andere vormen van toxische belasting kunnen overgewicht veroorzaken.
– Psychische: het weg eten van angst, verdriet of stress.
Uit bovenstaande rijtje blijkt al dat het succes van een afslankprogramma afhankelijk is van het vinden van de oorzaak van het overgewicht.
 
Intakegesprek
Tijdens het eerste gesprek zoek ik met de cliënt naar de oorzaken van overgewicht en maak een analyse van het voedingspatroon. Vervolgens stel ik een programma samen dat geheel gericht is op de persoonlijke situatie van de cliënt. 
 
Haalbare doelen
In het individuele programma worden haalbare doelen geformuleerd. Wie nooit een maat 36 heeft aangekund, zal die kledingmaat door het volgen van het programma ook in de toekomst niet passen. Wie binnen enkele weken van 20 kilo overgewicht af wil, brengt het lichaam in ernstige problemen en hoeft niet te rekenen op een blijvend resultaat.In het programma verantwoord afvallen wordt per individu gekeken wat het gewenste gewichtverlies binnen een bepaalde tijd kan zijn, zonder de gezondheid in gevaar te brengen.
 
Intensieve begeleiding
Tijdens het intakegesprek wordt een datum afgesproken waarop het programma verantwoord afslanken van start gaat. Gedurende zes weken worden de deelnemers intensief begeleid. De begeleiding bestaat uit:
– Elke week een bezoeken aan de praktijk
– Regelmatig contact via de telefoon of e-mail.
– Werkmap waarin: – persoonlijke vorderingen worden bijgehouden;
– voedingsadviezen, voorbeeldmenu’s en recepten
– bewegingsschema wordt bijgehouden.
Na de zes weken kunnen deelnemers kiezen voor vervolgbegeleiding. Hoe deze begeleiding eruit ziet, is afhankelijk van de behoefte van de deelnemer.

Leave a Reply