Energieprobleem

De jonge vrouw voor mij in de rij van de kassa in de natuurvoedingswinkel was groot en zwaar. Vooral haar middelomtrek was opvallend. Nee, niet in verwachting. Ze had een bleke huid waar klam zweet aan plakte en haar haar was droog en piekerig. Langzaam schoof de rij vooruit en toen zij aan de beurt was, liet ze de kassière de twee potjes zien die ze in haar hand had. Ze sprak aarzelend: “Ze zeggen dat je hier meer energie van krijgt, maar moet ik nu de 30 of de 100 milligram nemen?” De kassière bekeek de etiketten van de potjes, richtte haar blik even op de vrouw en concentreerde zich weer op de potjes.
“Laat haar, alsjeblieft, een goed advies geven”, dacht ik. Maar de kassière was berekend op haar taak: “Ik zou u de 100 milligram aanraden”, zei ze beslist. Haar baas kon trots op haar zijn.

“Niet doen! Dit spul zal jou niet helpen”, dacht ik. Maar de vrouw rekende af, stopte het potje met 100 mg in haar tas en verliet de winkel. “Kan ik u helpen?”, vraagt de kassière, terwijl ik de vrouw nakijk. Zwijgend leg ik mijn aankopen op de toonbank, reken af en verlaat de winkel. Buiten kijk ik of ik de vrouw nog zie. Maar ze is verdwenen.

Was de inhoud van dat potje dan zo slecht? Welnee, helemaal niet. Zelf adviseer ik dit middel regelmatig aan een patiënt met een energieprobleem dat wordt veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym. Maar met deze vrouw was, zo op het eerste gezicht, iets heel anders aan de hand. Zelfs als ze 500 mg zou nemen, dan nog zou het niet werken. Maar ze zou er geen schade van ondervinden.

Potjes met etiketten die energie beloven zijn vanaf 14 december verboden. Sinds deze datum bepaalt EU-regelgeving dat gezondheidsclaims bij voedingsmiddelen en voedingssupplementen in de meeste gevallen niet meer zijn toegestaan. Het heeft voordelen. De vrouw in de natuurvoedingswinkel wordt niet meer op het verkeerde been gezet door etiketten op potjes. Daar staat tegenover dat zij nu af moet gaan op nog vagere informatiebronnen: de zus van mijn buurvrouw zegt dat de achterneef van haar man erg geholpen is met product X.  En er is geen kassière die haar tegen zal spreken.