Melksprookje

Sommige reclames zijn werkelijk te mooi om waar te zijn. In ieder geval heeft Friesland Campina zijn best gedaan om er iets bijzonders van te maken: een melksprookje. Het speelt zich af in een Aziatisch land. Een klein jongetje droomt van bijzondere Nederlandse dieren: koeien die in grazige weiden iets maken dat in geen enkele fabriek gemaakt kan worden. Melk! Dan verschijnen achtereenvolgens een jongen met een donkere huid in een spierwit judopak (ik ben gek op dergelijke contrasten; vind dat blanke jongens zwarte judopakken zouden moeten dragen) en twee Aziatische pubers die met een blij gezicht op hun fiets door de stad crossen. En het kleine jongetje droomt dat je door melk hoger kan springen en harder kan fietsen. Natuurlijk het is een sprookje en daar gebeuren dingen die niet helemaal waar zijn. Dat mag.

Er is geen zoogdier op deze wereld dat ná de zoogperiode nog melk drinkt. Behalve de mens. Maar wij hebben een voedingscentrum dat zegt dat melk goed voor ons is. En wij hebben voedingsdeskundigen die pal voor ons Nederlands product gaan staan. Vooral als de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett afgelopen zomer tijdens een lezing bij het Erasmus MC vertelt dat het drinken van twee glazen melk per dag helemaal niet zo gezond is. De Nederlandse biochemicus en voedingsdeskundige professor Bourre waarschuwt het volk: “Wees op je hoede voor elke boodschap die je aanmaant om een bepaald levensmiddel categorisch te schrappen.”

Friesland Campina is blij met zulke wetenschappers want het bedrijf heeft grootse plannen: de wereld veroveren met melk! Afrika, Azië, Zuid Amerika: op de website van Friesland Campina is een wereldkaart te zien met alle veroverde gebieden. Alexander de Grote zou jaloers zijn. Het is een sprookje. Of een boze droom?  Want in al die gebieden wonen mensen met een gekleurde huid. En dat betekent melkintolerantie. Het zijn de mensen met een blanke huid, blauwe ogen en blond haar die melksuikers redelijk goed kunnen verteren. Het zit in de genen. Slechts 1% van hen kan dat niet. Maar heel veel mensen met een donkere huid missen het enzym lactase dat de melksuikers af moet breken. Het resultaat: flinke gasophoping in de darmen, buikpijn en huidklachten. Pubmed, de database met medische onderzoekresultaten, geeft meer dan 3000 hits op de zoekopdracht lactose intolerantie en de ellende die dat kan veroorzaken. Tel daarbij op de steeds groeiende groep mensen die allergisch reageren op melkeiwit en het melksprookje valt in duigen. Het is ook werkelijk te mooi om waar te zijn.