Wat is kPNI?

Als u nog nooit van klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI) hebt gehoord, is dat niet verwonderlijk. De klinische psycho-neuro-immunologie, kortweg kPNI, is nog een jonge wetenschap. Inmiddels is deze erkend in Europa en daar buiten. Zij houdt zich bezig met de wisselwerking tussen:

– de psyche, denk aan stress;
– het neurologisch systeem of zenuwstelsel;
– het hormonale of endocriene systeem;
– het immuun- of afweersysteem; en
– de sociologie, denk aan omgevingsfactoren.

In het lichaam werken deze systemen nauw samen om de gezondheid te bewaren. Wanneer iemand ziek wordt, zorgen zij zo snel mogelijk voor een oplossing om het gezonde evenwicht te herstellen. Wanneer één of meer systemen falen, beïnvloedt dit het totale radarwerk. Het lichaam kan het probleem niet goed oplossen en kiest noodgedwongen voor een minder goede oplossing. Met als resultaat een wond die nooit helemaal geneest: dat is een chronische ziekte. De kPNI bestudeert het waarom en het hoe van een ziekte; en vooral: wat kan er aan worden gedaan?
Een kPNI-therapeut behandelt niet de ziekte of de klacht, maar alle verstoorde mechanismen die tot de ziekte of klacht hebben geleid. De therapeut beschikt over analytische methoden, waarmee hij de oorzaak van ziekte kan achterhalen en de symptomen kan begrijpen en verklaren. Zie de ziekte of klacht als een foto, een momentopname waaraan echter een hele film is voorafgegaan. Pas als je de film voor je ziet, begrijp je de laatste foto, de klacht dus.
De therapie sluit zoveel mogelijk aan bij de natuurlijke en noodzakelijke behoeften van de mens. Daarvoor kan de kPNI-therapeut putten uit een indrukwekkend reservoir van wetenschappelijke gegevens over de werking van voeding, voedingssupplementen, plantenextracten, leefstijlfactoren en van de psyche. Juist deze stellen de systemen in ons lichaam in staat de gezondheid te behouden of te herwinnen.

Leave a Reply